Jak lépe zvládat stres? Zařaďte do jídelníčku adaptogeny

Pokud je stres ve vašem životě na denním pořádku nebo právě prožíváte psychicky náročnější životní období, zkuste do svého jídelníčku zařadit adaptogeny. Za nejlepší způsob, jak je do těla doplnit v dostatečné míře, platí kvalitní doplňky stravy. V jakých z nich adaptogeny najdete?

„Adaptogeny jsou přírodní látky, které tělu pomáhají vyrovnávat se se stresem, a zároveň podporují celkovou odolnost organismu. Jedná se o látky, které se nacházejí v některých rostlinách a také v houbách. Mají schopnost harmonizovat tělesné funkce a zvyšovat odolnost proti fyzickým, chemickým a biologickým stresorům,“ vysvětluje na úvod nutriční terapeutka Mgr. Kristýna Kubíkováspolupracující s českou značkou Blendea, která vyrábí kvalitní doplňky stravy.

Mezi nejznámější a nejúčinnější adaptogeny patří tzv. ashwagandha, ženšen (pravý, korejský, sibiřský), rhodiola i asijská houba reishi. „Ashwagandha se často využívá pro zlepšení energetické hladiny a snižování úzkosti, zatímco ženšen podporuje vitalitu a imunitní systém. Rhodiola pak pomáhá zvyšovat fyzickou a duševní odolnost, což je užitečné obzvlášť v náročných životních situacích. Houba reishi zase podporuje imunitu a celkovou vitalitu organismu,“ tvrdí odbornice na jídelníček Kristýna Kubíková. 

Podle ní ovšem existují také adaptogeny, které pomáhají ženám harmonizovat výkyvy hormonů a přispívají k menstruačnímu komfortu, dále také zmírňují projevy menopauzy apod. „Mezi tyto adaptogeny patří například Maca peruánská,“ dodává výživová poradkyně Kristýna Kubíková.

Adaptogeny lze do těla doplňovat prostřednictvím kapslí s obsahem bioaktivních látek ve vysoké biologické dostupnosti. Nadále se zpracovávají do tinktur nebo prášků, které lze přidávat do jídla nebo nápojů. „Jejich pravidelné užívání může přispět ke zlepšení celkové pohody, výrazně snížit únavu a v každodenním životě mnohem lépe zvládat stres,“ dodává na závěr Kristýna Kubíková.

 

Cenné adaptogeny ve formě doplňků stravy:

 

Blendea Ashwagandha BIO Organic – prášek z kořene Vitánie snodárné neboli ashwagandhy v rostlinných kapslích

Příznivě působí na stav mysli, podporuje kognitivní činnost (paměť, učení, myšlení)
Podporuje hluboký a klidný spánek
Má pozitivní vliv na hormonální rovnováhu a kvalitu mužských spermií
Zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému
Celkově omlazuje pokožku a vylepšuje její stav
Kapsle vhodné i pro vegany a většinu alergiků, neobsahují sóju ani lepek
Prodává www.blendea.cz, 90 kapslí za 249 Kč

Blendea Power Ginseng – extrakt ze ženšenu pravého v rostlinných kapslích

Ženšen pravý je v čínské medicíně považován za kořen života, je zdrojem bdělosti a vitality
Pomáhá bojovat proti únavě a vyčerpání
Posiluje paměť, schopnost komunikace a porozumění
Podporuje správnou činnost mozkových buněk, čímž přispívá k fyzické i duševní výkonnosti
Přispívá k normálnímu počtu a funkci spermií (předci ženšen využívali k léčbě erektilní dysfunkce)
Podporuje krevní oběh a hladinu glukózy v krvi
Prodává www.blendea.cz, 2 balení (2x 60 kapslí) za 408 Kč

Blendea Reishi Bio Organic – funkční čínská houba s tisíciletou tradicí ve formě kapslí

Obsahuje více než 800 různých bioaktivních látek, čímž přispívá k všestrannému zlepšení všech funkcí v těle – podporuje přirozenou obranyschopnost
Obsahuje molekuly včetně triterpenoidů, polysacharidů a peptidoglykanů, které jsou zodpovědné za její prokázané zdravotní účinky
Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
Pomáhá zajišťovat normální funkci oběhové soustavy
Pěstuje se v Číně na kmenech stromů, poté se suší a mele na jemný prášek – dehydratovaný prášek z BIO houby reishi je umístěn v kapslích vyrobených z čistě rostlinných materiálů
Prodává www.blendea.cz, 90 kapslí za 459 Kč

Blendea Organic Maca – mix čtyř druhů Macy v jedné rostlinné kapsli

Má velmi harmonizující účinky na organismus
Napomáhá k duševní pohodě a vyrovnanosti, podporuje dobrou náladu (může totiž stimulovat tvorbu dopaminu – hormonu štěstí)
Podporuje ženskou hormonální rovnováhu, přispívá ke klidné menopauze
Řeřicha peruánská v obsahu kapslí dopomáhá stimulovat libido, podporuje sexuální výkonnost a má příznivý vliv na plodnost
Podporuje fyzickou kondici, zvyšuje vytrvalost
Prodává www.blendea.cz 180 kapslí za 420 Kč

Kategorie: