Salát se šunkou a jamón ibérico

Z knihy Škoda nevařit – kuchařka plná hudby Martina Škody

 

 

Suroviny:   

Směs čerstvých salátů (např. polníček, dubáček, rucola, římský, ledový nebo třeba hlávkový), nať z 1 jarní cibulky, 6 sušených rajčat v olejovém nálevu, asi 1/6 hlávky bílého zelí, několik kuliček hrášku, 8 až 10 kuliček kaparů, šťáva z 1/2 citronu, pár plátků jamón ibérico nebo jiné sušené šunky, asi 3 lžíce extra panenského olivového oleje, hrubá mořská sůl a čerstvě umletý pepř    

 

Postup:   

Očistěte všechny druhy salátu, pro které jste se rozhodli, a natrhejte je do mísy. Přihoďte cibulovou nať, pokrájená rajčata i zelí a kuličky hrášku. Kapary omyjte, rozmělněte a dejte zvlášť do hrnečku (s množstvím opatrně, jsou velmi slané), zakápněte je olejem, citronovou šťávou, pak je opepřete a osolte. Vše pečlivě smíchejte a podle potřeby dochuťte. Zálivku vlijte do salátu a jemně promíchejte. Nakonec přidejte plátky fantastického jamón ibérico. Salát se skvěle hodí do parných dní, podávejte ho na talíři nebo v malých miskách s kouskem opečené bagety.

Kategorie: