Stáňa Mutlová z PunkRockCakes je živel, a právě proto od ní na otázku, jak to vše zvládá, uslyšíte: „Vždyť noc je půlka dne.“ Když se jí narodila dcera Madlenka, začala Stáňa ve volných chvílích sledovat americké pořady o pečení. To ji uchvátilo, a protože se tato mladá žena nestydí, napsala si renomovaným cukrářům z Anglie a Austrálie o pár rad a začala tvořit. Když se vrátila ke svému původnímu povolání, marketingová specialistka, pečení se nevzdala, do sladké práce se vrhá po večerech. Dělá ty nejkrásnější sweet bary v Čechách. V roce 2014 jí vyjde kniha o pečení.
V poslední době se i u nás objevují na nejrůznějších akcích tzv. sweet bary. Co to vlastně znamená a jak se k nám tento trend dostal?
Ne každý na oslavě touží dostat půl kila máslového dortu, následně hledat, kam položil talířek, a co když na něj vlastně ani nemá chuť? Možná právě proto je americký trend sweet barů, tedy takových ‚sladkých koutků‘, tak populární. Výhodou je, že si každý může vzít takovou porci, kterou zvládne, na kterou má chuť, a ještě k tomu obdivovat krásné dekorace. Vše jde ruku v ruce s tím, že se obecně jí zdravěji, a tak i ve sladkostech lidé vyhledávají kvalitu a pestrost.
Jak jsi se k pečení a zdobení dortů dostala ty?
Vždycky jsem ráda vařila a pořádala tematické večeře pro přátele. Ale k samotnému pečení mě přivedl až seriál Báječné dorty, kdy jsem s nadšením sledovala, co vše je možné z těsta, krému a fondánu vytvořit. Následoval útok na YouTube coby studnici návodů a informací. Trávila jsem noci sledováním výukových videí a bylo jen otázkou času, než si objednám svůj první balíček z cukrářského e-shopu. Pečení bylo trochu úsměvné, neměla jsem troubu, ale remosku. Díky tlačítku on/off bez možnosti volby teploty nebylo co řešit, prostě On. Ten večer jsem prodělala několik infarktů, ale v ranních hodinách jsem dokončila svůj první dort pokrytý fondánovými kopretinami a pomněnkami. Z posledních sil jsem se samým štěstím a pýchou, že jsem to dokázala, padla do postele. Od té doby mám diagnózu Posedlost dorty a jediným lékem je pečení.
Viděla jsem u nás sweet bary především na svatbách. K jakým příležitostem se tedy vlastně hodí?
Máš pravdu, u nás se nejčastěji dělají na svatby, ale čím dál více i na narozeninové a firemní party. Kouzlo sweet barů je v tom, že se dají připravit na jakékoli téma a tím pádem se nikdy neokoukají – každý může být originál.
Pečení stejně jako vše ostatní podléhá módním trendům, jaké sladkosti či bary jsou právě teď in?
Letos byly velmi oblíbené třeba makronky, hýří barvami a příchutěmi, takže si každý vybere tu svou. V zahraničí frčí sweet bary na téma eko svatba a pak pro pány ‚cigar bar‘ s doutníky&whisky...