Jaru a létu sluší růžové víno. Naše vína patří mezi špičku

K jaru a k létu patří růžová vína. Proč se hodí právě na tato roční období? Důvod je jednoduchý. Moravská a česká rosé vína jsou svěží a mladá, obvykle jde o vína posledního či předposledního ročníku. Navíc se pijí vychlazená na 10-12 °C, což jejich svěžest ještě podtrhuje. Když připočteme jejich bohatou aromatiku, vychází nám ideální pití na jarní a letní sezónu. 

To však neznamená, že by šlo o vína průměrná či jednoduchá. Naopak. „Jednoduchost ve smyslu nekomplikovanosti a harmonie není v žádném protikladu s kvalitou,“ upozorňuje Marek Babisz, hlavní sommelier Národního salonu vín. Je však třeba dbát na správné servírování, zvláště pak v teplých měsících. „Růžová vína je třeba podávat správně nachlazená, tedy před otevřením dát láhev na dostatečnou dobu do lednice a po otevření ji tam zase vrátit, případně použít stolní chladič. A nenalévat do sklenice větší množství vína, než v krátké chvíli vypijeme,“ upozorňuje Marek Babisz s tím, že správná teplota je pro zážitek z rosé vín zásadní. 

Růžová vína mají významné místo v gastronomii. Díky svému postavení mezi bílými a červenými a širokou stupnicí obsahu zbytkového cukru od vyloženě suchých až po sladká lze růžová vína snoubit s jídlem možná ještě lépe než vína bílá či červená. Rosé vína pokrývají skutečně širokou škálu pokrmů, můžete je podávat k lehkým zeleninovým salátům, k pizze, krevetám, mořským plodům, ale také ke grilovanému masu či klobáskám. Výraznější rosé ladí i s méně kořeněnými úpravami červených mas či se zvěřinovou paštikou, a sladší vína si zase rozumí s ovocem nebo dezerty.

A na závěr připojíme ještě několik Babiszových tipů na mimořádná růžová vína. „Následující vína nadchla nejen mě, ale celou řadu vinařských profesionálů. Rosé Trkmanska 2020, VOC Modré hory z Víno J. Stávek a Cabernet Sauvignon rosé 2019, pozdní sběr, Znovín Znojmo najdete v letošním Salonu vín, obě patří mezi nejlepší rosé vyrobená v České republice. A k nim bych možná přidal ještě jedno rosé Znovínu Znojmo, které se aktuálně stalo šampionem polosuchých růžových vín na soutěži Concours Mondial de Bruxelles Rosé Wine Session. Jde o víno se nezvyklým názvem πnot noir 3,14 Rulandské modré Rosé, pozdní sběr 2017,“ představuje své tipy na růžové Marek Babisz.

Více o vínech na www.vinazmoravyvinazcech.cz

Kategorie: