Užijte si zdravé letní pečení

Je tady léto a naše zahrady jsou plné šťavnatých zralých plodů. Nejkrásnější čas pro pečení právě nastává. Užijte si přípravu všech ovocných koláčů, bublanin, piškotů i rolád. Pečte zdravě, z čerstvého ovoce a kvalitní mouky.  

Na všechna tato těsta je výborná polohrubá mouka, která těsto krásně „podrží“. Abyste dodali do dezertu také něco pro zdraví, zkuste nahradit třetinu polohrubé bílé mouky moukou celozrnnou jemně mletou špaldovou Probio. Obohatí tak vaše rodinné poklady o vlákninu a další cenné látky. Stejně tak můžete nahradit nezdravý bílý cukr panelou, tedy sušenou třtinovou šťávou, která má jemně ovocnou až karamelovou chuť. A navíc obsahuje vitamíny i minerální látky.

Hřešte s rozumem. Upečte si vaše nejoblíbenější dezerty zdravě a poctivě. 

 

PRODUKTOVÉ TIPY: 

 

Bezlepková směs na piškot a jiné letní pečení 

Směs jsme pro vás namíchali z čerstvě umletých bio mouk z našeho bezlepkového mlýna – pohankové, čirokové, kukuřičné a rýžové. Směs můžete použít na upečení vláčného piškotu nebo bublaniny i na jakékoli jiné bezlepkové pečení (chléb, perníčky, pizzy apod.)

500 g, BIO PROBIO, cena - 57,- 

 

Mouka na špaldový piškot, bublaninu a jiné letní pečení 

Směs mouk v ideaálním poměru na přípravu vláčného piškotu, letních ovocných bublanin a dortíků. Směs tvoří z 1/3 špaldová celozrnná mouka, která dodá moučníkům potřebnou vlákninu a sytost. Polohrubá mouka pšeničná těsto nakypří a dodá mu lehkost. Mouka je vhodná nejen na piškoty a bublaniny, upéci z ní můžete i bábovku i jiné moučníky, třeba kynuté buchty nebo rohlíky jsou z ní vynikající. 

Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Má podobné složení jako klasická pšenice, ale ve porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Naše špalda je "ryzí". To znamená, že používáme pouze původní, ryzí odrůdy pšenice špaldy, která už je v dnešní době mnohdy  bohužel také vyšlechtěná na výnos - na úkor chuti a kvality.  

1 kg, BIO PROBIO, cena - 58,- 

 

 

Cukr třtinový přírodní 

Třtinový cukr přírodní obsahuje zbytky melasy, proto je tmavší a uchovává si více živin. Není chemicky čištěn ani bělen a dostává se k vám v té nejpřirozenější podobě. Poslouží vám skvěle všude tam, kde klasický cukr.

500 g, BIO PROBIO, cena 40,- 

 

 

 

 

RECEPTY: 

 

Piškot z bezlepkové směsi na pečení

 

Těsto (forma 22 cm):

4 BIO vejce

115 g BIO bezlepkové směsi na špaldový piškot a jiné letní pečení Probio

65 g BIO třtinový cukr moučka Probio

 

Krém:

2 vaničky měkkého tvarohu

BIO třtinový cukr moučkový Probio podle chuti

 

Na želé:

5 g BIO agaru

BIO třtinový cukr moučkový Probio podle chuti

½ litru vody

500 – 700 g jahod nebo jiného čerstvého ovoce

Tip: na agarové želé můžete použít i ovocnou šťávu nebo džus.

 

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr a znovu vyšleháme.

Zlehka vmícháme žloutky a nakonec prosátou mouku.

Pečeme ve vyhřáté troubě 15-20 minut na 170°C. Troubu neotevírat.

Upečený piškot poznáme podle zlatavé barvy a zároveň se začne oddělovat od boků plechu.

 

Tvaroh oslaďte podle chuti. Můžete také přidat oblíbené bylinky – k jahodám se hodí máta, k broskvím levandule, k třešním například meduňka. Můžete přidat i kousky tmavé čokolády.

Ovoce nakrájejte na menší kusy.

Vychladlý korpus vyndejte z formy a omeťte od mouky, která ulpívá na bocích a sejměte ze dna pečicí papírem. Formu očistěte a vraťte do ní korpus. Potřete tvarohem.

V hrnci promíchejte agar s cukrem a vodou. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 3 minuty. Do agaru nakonec vložte ovoce, promíchejte a opatrně rozprostřete na tvaroh. Nechte zchladnou a poté uložte do lednice.

Nejlepší je dort odleželý přes noc, kdy se stačí korpus trochu nasáknout. Podávejte s vyšlehanou smetanou a kousky čerstvého ovoce.

 

 

 

 

Bublanina

 

Ingredience:

2 vejce

1 hrnek BIO třtinového cukru Probio

1,5 hrnku BIO mouky na špaldový piškot, bublaninu a jiné letní pečení Probio

1 kypřicí prášek do pečiva

1 hrnek mléka

1/3 hrnku BIO slunečnicového oleje na vaření a pečení Biolinie

 

Ovoce – cca 350 g (v tomto případě 100 g rybízu a 250 g jahod)

Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku, kypřicí prášek, mléko a olej a vymíchejte do hladkého těsta. Těsto nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané pečicí formy. Uhlaďte vařečkou. Navrch rozprostřete ovoce nakrájené na menší kusy. Pečte při 180 °C cca 40 minut. 

 

Tip: těsto můžete ochutit vanilkou nebo citronovou kůrou

 

 

Kategorie: