Zavažte si zástěru a spolu s dětmi se pusťte do pečení. nic nenavodí sváteční atmosféru tak spolehlivě jako sladká vůně linoucí se z trouby a na společně strávené chvíle v kuchyni budete dlouho vzpomínat.
Švestkovo-mandlové kuličky
Recept na 30 kuliček
Ingredience:
100 g oloupaných mandlí
250 g ovesné, mandlové nebo sójové smetany
150 ml vody
1 vanilkový pudink (s pravou vanilkou nabízí dm drogerie)
100 g krájených sušených bio švestek
200 g lineckých sušenek, například dětské špaldovo-ovesné
sušenky s mandlemi (www.biopekarnazemanka.cz)
70 g bio margarínu, např. Prima Rapunzel nebo Vive Bio
80–100 g rýžového či pšeničného bio sirupu (tj. asi 5 lžic)
1/2 lžičky pravé vanilky
150 g plátků mandlí na obalení
Postup:
Nejprve si připravte mandle – oloupané mandle nasekejte velmi nahrubo nožem nebo v robotu se sekáčkem. Jde o to, aby se mandle nerozdrtily úplně, ale aby tam zůstaly i větší kousky – tak třetiny mandlí. Dejte je opražit do trouby na 130 stupňů na cca 5 až 10 minut, aby byly zlatavé, ale ne spálené do hněda.
Uvařte hustší pudink ze smetany, vody a pudinku – smetanu dejte vařit, ve 150 ml vody rozmíchejte pudink a pak ho za stálého šlehání vlijte do vařící se smetany. Za občasného promíchání metlou ho nechte chladnout.
3. Mezitím nakrájejte na kousky oprané sušené švestky.
4. Sušenky si nalámejte na menší kousky – jednoho motýlka přibližně na 3 až 4 kousky.
5. Do vychladlého pudinku zašlehejte obilný sirup a bio margarín.
6. Přidejte pokrájené švestky, opražené kousky mandlí a vše dobře promíchejte a ochutnejte. Pokud se vám zdá hmota málo sladká, můžete přidat lžíci sirupu, ale ne více, abyste těsto příliš nenaředili.
7. Úplně nakonec zapracujte velmi opatrně větší kousky nalámaných sušenek – opatrně, ať je nerozdrtíte!
8. Hmotu nechte vychladnout a nasáknout alespoň 3 hodiny v lednici. Poté tvořte lehce vlhkýma rukama kuličky, obalujte je v mandlových lupínkách. Budou se vám zdát křehké, ale to je na nich právě dobré – pomůže jim, když je necháte před servírováním klidně přes noc v ledničce. Těsně před servírováním je dejte do papírového košíčku.
Datlové hvězdičky v čokoládové polevě
Recept na 3 plechy hvězdiček
Ingredience:
240 g špaldové hladké mouky bílé
(prodává www.bioweb.cz)
60 g celozrnné špaldové jemně mleté
2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
1 lžička skořice
1 lžička pravé vanilky
180 g bio másla pokojové teploty
100 g datlového nebo rýžového sirupu
(www.countrylife.cz)
100 g lískových oříšků
150 g sušených datlí
1 lžíce citronové šťávy
čokoládová poleva:
200 g čokoládových peciček nebo
200 g hořké bio čokolády a 30 g
palmového či kokosového tuku (např. bio kokosák v dm drogerii)
hrst lískových oříšků na ozdobu
Postup:
1. Lískové oříšky opražte v troubě rozehřáté na 120°C cca 10 až 15 minut – začnou vonět a slupička se bude snadno sloupávat. Uvnitř nesmějí být tmavé, tedy spálené. Rukama pak odstraňte z vychladlých oříšků slupičku a v mixéru je umelte na velmi jemno.
2. Sušené datle nakrájejte na kostičky.
3. Všechny ingredience smíchejte dohromady a utvořte těsto. Nechte ho odpočinout v ledničce nejméně hodinu.
4. Po vyjmutí z ledničky nechte chvíli ‚ohřát‘ v pokojové teplotě a rukama propracujte. Vyválejte plát silný tak 4 až 5 mm. Jde to dobře přes velký mikroténový sáček. Vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary.
5. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160°C cca 10 minut. Normální troubu vyhřejte na 180°C. Hvězdičky budou měkké, když je budete vyndavat z trouby, proto je nechte na plechu zchladnout, čímž zatuhnou a zpevní se.
6. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Bio čokopecičky stačí v nerezové misce rozehřát v troubě. Jinak si klasicky ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a tuk a promíchejte.
7. Vychladlé hvězdičky obalujte v čokoládové polevě a ozdobte buď drcenými oříšky, nebo půlkou celého oříšku (nejlépe předem opraženého a oloupaného).