Tři jednoduché kroky, jak zbavit pleť stresu. Zvládnete je z pohodlí domova

Víkend nebo dovolená jsou skvělou příležitostí k odpočinku. Mnoho z nás ale neumí vypnout hlavu ani ve dnech volna a má ve zvyku kontrolovat hromadící se e-maily, pročítat pracovní komunikaci na WhatsUpp a tak podobně. Pokud se v těchto řádcích poznáváte, je na čase zamyslet se nad tím, jak můžete nejen svému zdraví, ale i pleti od stresu ulevit.

Stres snižuje odolnost pleti, a naopak zvyšuje riziko výskytu zánětlivých procesů, které se na povrchu pleti nejčastěji projevují ve formě akné. Kromě toho se může zhoršit i stav ekzému. Obecně se pleť zkrátka stává mnohem citlivější na nejrůznější podněty. 

Se stresem se také pojí intenzivnější tvorba vrásek. Při soustředění se a během řešení náročnějších situací máme totiž tendence se častěji mračit. Zatínáme nejrůznější svaly v obličeji, zapomínáme na dostatečný pitný režim a celkově je pro nás obtížné, abychom své pleti dopřáli komfort, jaký si zaslouží a potřebuje.

Jak tedy pleť efektivně zbavit stresu a vyhnout se nepříjemnostem, které jsou s ním spojené? Zkuste jednu ze tří níže osvědčených metod.

1. Uvolňující olejová masáž

To nejlepší, co můžete udělat pro svou vystresovanou pleť, je nepochybně uvolňující masáž. Ideální podmínky k takové masáži nastávají během každodenního čištění obličeje ráno nebo večer. Jak na to? Pomocí čistícího olejíčku nebo balzámu pleť nejprve změkčíte, vyživíte a zároveň jí zajistíte hladký povrch, po kterém budou vaše ruce snadno přejíždět. 

K masáži si vyberte produkty na olejové bázi. Pleťový olej se snadno smísí s kožním mazem, v němž se ukrývají nežádoucí nečistoty. Ty se pak pokožka snaží vypudit zanícením neboli tvorbou pupínku. 

A jak na samotnou masáž? Pro maximální pocit úlevy, masírujte pleť velmi jemnými doteky prstů i postupným přikládáním dlaní. Pleť masírujte od středu obličeje směrem ven. Postupujte do stran tváří a zakončete masáž směrem lehce vzhůru. Poté přistupte k oblasti čela. To masírujte směrem zdola nahoru. Vždy postupujte proti směru gravitace. 

Pokud ve stresu často zatínáte čelisti, zaměřte se při masáži také na uvolnění oblasti přímo pod ušima. Jemným tlakem ukazováčku a prostředníčku masírujte tuto oblast krouživými pohyby, a přitom pomalu otevírejte ústa. Tímto způsobem dobře protáhnete a uvolníte všechny napjaté svaly v obličeji.

2. Hydratací proti stresu

I sílu kožní bariéry ovlivňuje stres. Při jejím oslabení proto vznikají na pokožce suchá místa, která způsobují nepříjemné pnutí. Mnohdy se na povrchu kůže objevují i šupinky, které nepříjemně svědí a zároveň narušují jednotný vzhled pleti.

Takto vysušené pokožce ovšem není snadné hydrataci vrátit. Suchá vrstva pleti totiž často drží kosmetiku pouze na povrchu a nedovolí proniknout dostatečnému množství účinných složek hlouběji do pleti. V takovém případě proto platí za ideální řešení pleťová tonika s bohatým obsahem hydratačních a posilujících složek, které si zároveň umí zachovat svou lehkou, téměř až vodovou konzistenci. A jak zařadit pleťové tonikum do své každodenní rutiny? V pečujícím rituálu následuje použití tonika vždy po vyčištění a lehkém osušení pleti.

Po umytí obličeje naneste hydratační toner na pleť ideálně pomocí vatového tamponku nebo čistými dlaněmi. Použijte nejlépe několik vrstev tonika. Po každé aplikaci vždy chvíli počkejte, až se toner do pokožky vstřebá. Poté následuje jeho další vrstva. Celkem se doporučuje používat tři vrstvy tonika a následně na pleť aplikovat ještě sérum a krém. Pokud chcete svou rutinu více zjednodušit, můžete místo ostatních kosmetických produktů aplikovat na pleť zhruba až sedm vrstev hydratačního toneru.

3. Zklidnění pro citlivou pleť

Podobně jako si nervózní člověk okusuje nehty, můžeme si ve stresu začít škrábat i pokožku, kterou proto následně trápí začervenání nebo jiné podráždění. Oproti suché pleti do sebe ta citlivá poměrně snadno absorbuje vše, co je jí nabízeno, ale není schopna se bránit podráždění. Pleťové tonikum se proto v tomto případě vyplatí vynechat a svou denní rutinu co nejvíce zjednodušit. 

Pozor si také dávejte na střídání kosmetických produktů a celkově zkuste množství svých kosmetických „must have“ výrazně omezit. Velmi příjemné zklidnění a ochlazení pleti nabízejí třeba plátýnkové masky, které můžete pro maximální pocit osvěžení uchovávat i přímo v lednici. Zkuste je do své péče o citlivou pleť proto zakomponovat. 

Plátýnkové masky se mohou používat i denně. Během patnácti minut, kdy masku jen nanesete na tvář, odvedepečující esence obsažená v plátýnku veškerou práci za vás. Pokud vás ale na používání masek neužije, nevadí. Stačí svou péči o podrážděnou pleť dočasně omezit pouze na čištění a aplikaci séra nebo hydratačního krému. Efekt se i tak dostaví.

http://www.koreankosmetika.cz

Kategorie: