Lahůdky proti splínu

Naložte si na podzim na talíř ty správné potraviny a nadopujte svůj mozek ‚hormony štěstí‘. Potěšíte tím nejen svoje nervové buňky, ale i chuťové pohárky.

TEXT: Klára Doubková

 

Sluneční paprsky slábnou a spolu s nimi se ztenčují i vaše energetické zásoby... Míváte na prahu podzimu pocit, že se vaše nálada blíží k bodu mrazu a svět kolem vás se noří do unylého příšeří? Podle některých odhadů trpí podzimním splínem neboli sezonní afektivní poruchou ve vyspělých zemích zhruba kolem 10 procent populace. Zařaďte do svého jídelníčku co nejvíc potravin, které váš organismus napumpují těmi správnými živinami, a podzimní deprese nebude mít letos šanci.

 

1. Sladké lákadlo – batáty

Až na vás zaútočí splín, opečte si v troubě batáty neboli sladké brambory. Díky obsahu vitaminu B6 budou prevencí proti depresi a nespavosti. Navíc jsou přirozeně sladkou zásobárnou sacharidů, což z nich činí přesně ten typ potraviny, po které zatoužíte, když je vám těžko na duši. Jásavě zbarvené batáty vděčí za svůj žlutě oranžový odstín vysokému obsahu karotenoidů. Ostatně, patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny! Tato lahůdka původem z Jižní a Střední Ameriky není z botanického hlediska vůbec spřízněná s klasickými brambory, nicméně se dá upravovat podobným způsobem. Připravíte z nich báječné polévky, kaše, dají se využít jako příloha nebo přidat do moučníků. 

 

2. Bomba plná živin – avokádo

Přihoďte si příště do salátu místo sýra krájené avokádo, na party místo klasických chipsů uzobávejte nachos namočené v avokádové omáčce guacamole a na čerstvé pečivo si místo másla namažte jeho rozmačkanou dužinu. Avokádo díky vysokému obsahu vitaminů skupiny B a fosfolipidů vévodí seznamu potravin, které umějí předcházet stresu a nervozitě. Tento plod původem ze Střední Ameriky je navíc napěchovaný lecitinem, který má blahodárný vliv na lidskou paměť. Menší obsah vody má z ovoce jen banán, což avokádo pasuje na jeden z nutričně nejcennějších ovocných druhů. Pokud chcete v kuchyni předejít zčernání jeho syrové dužiny, stačí ho zakápnout trochou citronové šťávy.

 

3. Suvenýr z Brazílie - para ořechy

Zpestřete si koláč nebo svoje ranní müsli nasekanými para ořechy. Už šest ořechů vám zajistí doporučenou denní dávku selenu, což je minerál nezbytný pro udržení dobré nálady. A para ořechy patří co do obsahu selenu mezi ty nejnabitější druhy potravin. Navíc z nich načerpáte mimo jiné i vitaminy skupiny B a zdravé tuky. Para ořechy rostou v tobolkách na nejvyšších stromech v Amazonských pralesích a za své jméno vděčí přístavu Pará, odkud vyrážely na lodích na svou cestu do zbytku světa. Pokud je hodláte vpustit do své kuchyně, nezapomeňte je skladovat bez přísunu vzduchu, jinak totiž brzy žluknou.

 

4. Miláček gurmánů – losos

Studie uveřejněná v časopise Nutrition prokázala, že ženy, které jedí často lososa a další ryby žijící v chladných vodách (například pstruha, makrelu či tuňáka), jsou méně náchylné k depresi než zbytek populace. Může za to obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, které zajišťují správné fungování nervové soustavy. Pro dostatečný přísun tohoto životabudiče si naordinujte grilované, vařené či uzené maso tučných ryb nejméně dvakrát týdně. K blahodárným účinkům omega-3 kyselin patří navíc také snížení rizika infarktu až o třetinu.

 

Kategorie: