BOHYNĚ Z KUCHYNĚ

Je páteční večer a vy jste právě naservírovala na stůl tatarák z čerstvého lososa zdobený sněhově bílou pěnou z crème fraîche a něžnou snítkou kopru. Nemůžete odtrhnout pohled od svého díla. Zažíváte jednoznačně vzrušení.

Text: ERIKA FAUNOVÁ

 

Muž si prý spíš vzpomene na hříšně dobré jídlo než na vyznání lásky. Také se říká, že láska prochází žaludkem a že milého dokáže žena omámit bezkonkurenční svíčkovou stejně účinně jako soukromým striptýzem v krajkovém korzetu. Zajít na pětichodové degustační menu nebo přihlásit se do kurzu vaření patří dnes k běžným aktivitám. Velké popularitě se těší i dárkové vouchery do specializovaných vinoték či poukázka do obchodu s delikatesami. Gastronomie a vše s ní spojené zkrátka povýšily na kult. O tom svědčí rovněž boom televizních pořadů o vaření, obklopených reklamami ze všech stran. Jídlo láká k obrazovkám muže i ženy všech věkových kategorií a sociálních skupin. Obchodníci si jenom mnou ruce a spokojení diváci se ani nepodiví, když jim jadrný kuchtík s image motorkáře v rámci své show doporučí konkrétní olivový olej. Také se vydává stále více velkoformátových kuchařek na lesklém papíře, plných snímků s neuvěřitelně lákavými pokrmy. Jídlo totiž fascinuje lidstvo podobně jako umění. Má moc. Dokáže inspirovat, ohromit, šokovat, vzrušit, potěšit a zaujmout. Má sílu působit radost i smutek. 

 

Honba za potravou

Od doby, co se člověk pohybuje po planetě Zemi, patří k jeho základní činnosti zajištění obživy. Ve všech kulturách nacházíme důkazy o tom, jak která civilizace zacházela s jídlem, a z archeologických nálezů rekonstruujeme úroveň společnosti. Už před deseti tisíci let uchovávali naši předkové olej či víno v hliněných nádobách, obilí drtili za pomoci plochých kamenů a mléko převáželi ve vacích z vydělané kůže. Dnes si většinu surovin můžeme koupit v supermarketu, přesto se najdou nadšenci toužící objevit prastaré techniky ve snaze vyhnout se průmyslově zpracovanému jídlu. Pátrání po tradičních receptech nebo objevení dávno zapomenuté plodiny či koření patří k vrcholným okamžikům života kulináře. Fascinace jídlem zažívá v poslední době doslova znovuzrození. Mění se i způsob prezentace pokrmů. Jídlo je totiž zatraceně sexy a celý proces vaření dostává zcela novou, rajcovní podobu.

Dokonce existuje i internetová stránka v češtině, která servíruje to nejlepší z tzv. ,foodporna‘, tedy www.foodporn.blog.cz. Žádné lascivní scény si však nepředstavujte. Místo postele očekávejte jen talíř naložený zatraceně chutným jídlem, nad nímž se vám budou sbíhat sliny.

 

Kategorie: