Podzim plných chutí

Dny se pomalu krátí, slunce je stále méně a příroda se připravuje k zimnímu spánku. Ve větrném podzimním počasí plném studených přeháněk a prvních sněhových vloček trávíme více času doma a instinktivně dáváme přednost hřejivým pokrmům a vydatným polévkám. 

Lehkým salátům už odzvonilo, v kurzu jsou plné a výrazné chutě, které nás zasytí a zahřejí. Každoročním evergreenem jsou skvostná jídla z dýní, ať už je to lahodná dýňová polévka, dýňové curry či třeba pečená dýně s oříšky a bulgurem. Skvělá je také červená pšenice s kořenovou zeleninou či bulgur s červenou řepou.

Jednoduché kombinace ovšem vyžadují prvotřídní suroviny. Poctivou zeleninu koupíte na farmářských trzích, naopak bulgur, červenou pšenici, špaldové kroupy či bulgur v bio kvalitě nabízí společnost Probio, která je u nás jedním z hlavních tahounů zdravé výživy.
 

Bulgur pšeničný 500 g BIO PROBIO 

Znáte pšeničný bulgur? Bulgur se vyrábí z pšenice speciální tradiční technologií.  Pšenice se nejprve aktivuje vodou a teplem a nechá se částečně naklíčit (v zrnu tak vznikají enzymy a  stává biologicky aktivním), poté se párou vysuší a nakonec se hrubě nadrtí. Díky této úpravě je lehce stravitelný. Bulgur má vysoký obsah vlákniny, což blahodárně působí na naše trávení  a je nutričně bohatý. 

Bulgur v kuchyni: Oceníte především jeho rychlou přípravu a univerzálnost. Je připraven za cca 20 minut. Bulgur krátce povaříte (5 minut) a necháte jej 15 minut dojít pod pokličkou. Využijete jej jako přílohu k masovým, zeleninovým pokrmům, pro přípravu různých směsí, do salátů, karbenátků a placiček, na zapékání, jako zavářku do polévek, pilafů apod.

Cena: 38,- Kč

 

Pšenice červená 500 g BIO PROBIO

 

Červená pšenice je jeden z původních druhů obilovin. Její červená, až nahnědlá barva je způsobena přirozeným obsahem flavonoidů (katechinu a taninu) a antokyanů. Antokyan je přírodní barvivo, významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidské zdraví. Červená pšenice má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak na červenou pšenici v kuchyni? Po uvaření lze červenou pšenici využít do salátů, polévek, zapékaných pokrmů, jako přílohu, apod. Pro ještě lepší stravitelnost namočte pšenici na 12-24 hodin do osolené vody s 2 lžícemi jablečného octa. Nádobu uzavřete. Tím pšenici "nafermentujete" a zlepšíte vstřebávání všech živin. Po namletí se pšenice hodí na pečení chleba, výrobu těstovin, pečení sušenek, placek apod. Pro přípravu tradičního kynutého pečiva se doporučuje kombinace s běžnou pšeničnou moukou. Pšenice je vhodná také na klíčení a svou barevností oživí každý pokrm.

Cena: 36,- Kč 

Kroupy špaldové (kernotto) 500 g BIO PROBIO

 

Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin.Má podobné složení jako klasická pšenice, ale v porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Špaldové kroupy v kuchyni: osmažené na cibulce jako skvělá příloha k pokrmům, na přípravu špaldot (rizot), na obohacení salátů, do karbenátků, na zapékání, do polévek apod.                

Cena: 54,- Kč 

Pohanková polévka, 136 g, BIO PROBIO 

 

Jemná a lahodná polévka s pohankovými kroupami a zeleninou. Směs našich pohankových krup, sušené zeleniny a koření jsme nakombinovali podle naší vlastní receptury.  Pohankové kroupy z našeho bezlepkového mlýna jsou loupané šetrně mechanicky, zachovávají si tak svou světle zelenou barvu, chuť i vůni a zdraví prospěšně látky. Hodit se vám bude jako lehká večeře, vydatná svačina i jako první chod oběda. Pohanková polévka je bezlepková.  Rychlá a jednoduchá příprava vám ulehčí vaření doma i na dovolené. Rychlá a jednoduchá příprava: Přidáte jen vodu a vaříte cca 15 minut. Jedno balení obsahuje směs na  2 x 1 l polévky.      

Cena 48,- Kč


 

Recept: Bulgur s červenou řepou a ořechy

Milovníci bulguru jistě ví, že je spousta variant, jak si tuto vynikající obilovinu připravit. A kombinaci s červenou řepou už jste zkoušeli? Chutná skvěle samotný, i jako příloha. Ale pozor, recept je těžce návykový! Tak ho připravte rovnou víc. Hodit se bude i jako oběd do práce.

2 porce

Suroviny:

150 g BIO pšeničného bulguru PROBIO

300 g uvařené červené řepy

60 g vlašských ořechů

2 stroužky česneku

Sůl 

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce najemno pokrájeného tymiánu

80 g nivy

Zakysaná smetana

Řeřicha 

 

Postup:

Uvařte bulgur.

Červenou řepu nakrájejte na menší kusy a dejte do mixéru. Přidejte nadrobno pokrájený česnek, ořechy, špetku soli, olivový olej, tymián a rozmixujte nahrubo. 

Směs promíchejte s bulgurem.

Na talíři ozdobte zakysanou smetanou, pokrájenou nivou a řeřichou.

 

 

 

 

Kategorie: