
Ječmen je u nás asi nejznámější v podobě krupek, které se používají coby zavářka do polévek. Mnozí se s ním ale v jídelníčku setkají třeba jen jednou ročně na Vánoce v podobě houbového kuby. A to je velká škoda. Ječmen je nesmírně zdravá potravina, a tak se výborně hodí do jídelníčku, který podpoří naši imunitu v době sychravých zimních dní. Je totiž bohatý na vitaminy, minerální látky a další prospěšné rostlinné látky.
Ječmen je méně známá obilovina se skvělými výživovými vlastnostmi. Má vysoký obsah vlákniny, z níž velkou část tvoří vláknina rozpustná, takzvané betaglukany, čímž působí blahodárně na naše trávení a snižuje cholesterol. Obsahuje hodně bílkovin, vitaminy skupiny B a minerální látky. Má nízký glykemický index, takže zasytí na dlouhou dobu. „V zrnech ječmene nahého je obsah těchto látek ještě vyšší, než je tomu u ječmene pluchatého. Jednoduše proto, že se ječmen nahý již nemusí zpracovávat loupáním,“ říká Martin Hutař z firmy Probio, která je největším výrobcem biopotravin v České republice.
Zařazovat méně známé potraviny do jídelníčku bývá pro některé lidi problém, nevědí, jak to udělat. „Není to nic těžkého. Ječmen uvařte podle základní přípravy v osolené vodě a máte skvělou přílohu k pokrmům, využijete jej do pilafů, rizot, přidejte jej do zeleninových salátů, karbenátků nebo z něj připravte sladkou kaši,“nabízí inspiraci Martin Hutař.
Bylo by opravdu škoda neobjevit ječmen pro svůj jídelníček. Už jen jeho základní charakteristika, kterou použili v nedávno zveřejněném článku odborníci na výživu z americké Clevelandské kliniky, zní dost lákavě: Konzumace tohoto obilí může pomoci udržet si přehled o vaší chuti k jídlu a chránit před cukrovkou a rakovinou.
Kromě celého zrna ječmene a krup můžete v kuchyni využít i výbornou ječnou mouku. Z ní připravíte lívance i vafle na sladko i slano, bábovku, banánový chlebíček a další pečivo. Velmi příjemné je přidávat ječnou mouku do těsta, třeba v množství jedné čtvrtiny. Pečivo bude potom vláčnější a trvanlivější. Navíc si pokryjete velkou část denní potřeby betaglukanů a i to se počítá.
Zdravotních výhod ječmene je opravdu hodně, tady je pět nejdůležitějších:
Předchází cukrovce
Ječmen je potravina s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem cukru. Potraviny, u nichž je to naopak, tedy ty s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem cukru, obvykle způsobují prudký nárůst cukru v krvi a následně se musí uvolnit velké množství hormonu inzulinu, který hladinu cukru v krvi snižuje. Postupem času může tento opakovaný, pro tělo náročný proces, vést k cukrovce. Po konzumaci ječmene se toto nestane, protože díky velkému obsahu vlákniny pomáhá střevu zpracovávat cukr pro tělo pomaleji.
Ovlivňuje chuť k jídlu
Ječmen není nízkokalorické jídlo, ale je to jídlo, které má ideální složení pro dobré a dlouhé zasycení. Konzumace ječmene může člověku pomoci cítit se méně hladově, protože má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Zajistí tedy pocit nasycení mnohem déle než zpracovaná zrna, která se rychle tráví, a proto také rychle opět nastupuje pocit hladu.
Bojuje s rakovinou
Ječmen má protizánětlivé a imunitu posilující účinky, které by mohly pomoci předcházet některým typům rakoviny. Obsahuje vitamin E a polyfenoly. To jsou silné antioxidanty, které zastavují oxidaci neboli poškození buněk, které by mohlo vést k růstu nádoru.
Podporuje zdraví střev
Ječmen má velké množství rozpustné vlákniny betaglukanu, která je skvělá pro udržení dobrého zažívání. Rozpustná vláknina má i další méně známou výhodu: jedná se o takzvané prebiotikum, což je potrava, která ve střevu vyživuje prospěšné bakterie. A zdravý střevní mikrobiom je základem dobré imunity.
Předchází srdečním chorobám
Onemocnění srdce a cév jsou u nás nejčastější příčinou úmrtí. Lze jim ale předcházet i tím, že bude člověk každý den jíst potraviny zdravé pro srdce, mezi něž ječmen určitě patří. V něm obsažený betaglukan pomáhá snižovat hladinu nezdravého cholesterolu a to může pomoci zabránit hromadění plaku v tepnách, takzvané ateroskleróze. Ta je hlavním rizikovým faktorem nemocí srdce a cév.
Obilniny pěstuje v systému ekologického zemědělství společnost Probio ze Starého Města pod Sněžníkem už přes třicet let. Spoluzakladatel a zemědělec Martin Hutař se v 90. letech rozhodl hospodařit bez chemie a využívat znalosti a zkušenosti předků. „Maximum prospěšných látek lze získat jedině z celého obilného zrna, ať už ve formě celých zrn, vloček, nebo celozrnné mouky. „V Probiu o obilné odrůdy pečujeme od začátku do konce – sami si pěstujeme osivo, na vlastních polích nebo u prověřených farmářů pěstujeme obilniny, sklízíme je, čistíme a meleme ve vlastních mlýnech a nakonec je balíme do krásných ekologických obalů,“ říká Martin Hutař.
Ječná mouka celozrnná jemně mletá, 1 kg BIO PROBIO
Celozrnná mouka je plnohodnotná mouka z celých zrn. Proto má přirozeně tmavší barvu a obsahuje vlákninu a další cenné živiny, které se nachází v obalu a v klíčku zrna. Celozrnná ječná mouka je vhodná na přípravu lívanců, nekynutých placek a přidáním cca 1/5 poměru obyčejné mouky do těsta docílíte vláčnějšího a trvanlivějšího pečiva.
Cena: 70 Kč
Recepty:
Ječná bábovka s čokoládou
Suroviny:
3 vejce
½ hrnku bio třtinového cukru Probio
2 sáčky vanilkového cukru
1 kelímek – 180 g zakysané smetany
½ hrnku bio slunečnicového oleje na smažení a pečení Probio
2 hrnky bio celozrnné ječné mouky Probio
1 kypřicí prášek do pečiva
100 g hořké čokolády
Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Připravte si formu na bábovku – vytřete máslem a vysypejte moukou.
Vejce vyšlehejte s oběma cukry do husté pěny. Přidejte zakysanou smetanu, olej, mouku, prášek do pečiva a zašlehejte, aby v těstě nezůstaly hrudky.
Čokoládu nakrájejte na hrubší kousky. Přimíchejte do těsta.
Do formy na bábovku nalijte těsto.
Pečte při 180 °C asi 50 minut až 1 hodinu.
Banánový chlebíček s ječnou moukou
Suroviny
4 přezrálé banány
125 g cukr třtinový přírodní bio PROBIO
125 másla
125 ml mléka
3 vejce
150 g bio polohrubé mouky pšeničné nebo špaldové PROBIO
150 g ječné bio mouky celozrnné PROBIO
1 lžička citronové šťávy
2 g soli
4 g prášku do pečiva
6 g jedlé sody
60 g čokokapek bio PROBIO
Postup
Vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. V misce vidličkou rozmačkejte 3 banány. Smíchejte je s citronovou šťávou, která zabrání rychlému zhnědnutí, potom k nim přilijte mléko a přidejte vejce. V druhé misce metličkou promíchejte mouku se solí, práškem do pečiva a jedlou sodou. Střídavě k utřenému máslu přidávejte mouku a banánovou směs a stěrkou vždy krátce zapracujte, ale zbytečně nemíchejte déle, než je potřeba. Jakmile se těsto spojí dohromady, stačí to. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu a hotové těsto vlijte do vymazané chlebíčkové formy. Zbývající banán oloupejte, rozkrojte ho podél a řeznou stranou nahoru rozložte na těsto ve formě Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C 30 minut, potom snižte teplotu na 160°C stupňů a ještě 20-25 minut dopékejte. Chlebíček nakonec ještě zkontrolujte špejlí a případně ještě dopečte dle potřeby. Hotový jej nechte ještě 5 minut chladnout ve formě, potom jej vyklopte a nechte jej před krájením zcela vychladnout.