Text: Alžběta Bublanová, Foto: Shutterstock.com
Už celá staletí patří mezi nejoblíbenější sladkosti a poslední dobou se mluví o jejích příznivých účincích na zdraví. Čokoláda se zkrátka dostává do popředí zájmů. Čemu ale říkáme čokoláda? Má opravdu tak mocnou sílu nebo se po ní jen tloustne? Pojďme se nejdříve podívat na její pozitivní stránky. Čokoláda má řadu kladných vlastností. Obsahuje třeba látky, které v našem těle zvedají hladinu endorfinů a tím i naši náladu. Její další výhodou je rychlé dodání energie. Proto patří do denního příjmu americké armády a jídelníčku astronautů. Má také antioxidační účinky, a pomáhá nám tak v boji proti škodlivým látkám v těle i proti stárnutí. Podle nedávné americké studie je také potvrzeno, že hořká čokoláda snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Kousek čokolády denně dokonce zrychluje metabolismus a tím napomáhá hubnutí. S výčtem pozitivních účinků čokolády bychom mohli pokračovat. Má to ale jeden háček...
Figurky nebrat
Zdravý je totiž kakaový bob, ze kterého se čokoláda vyrábí, a proto bychom měli vybírat pouze tmavé čokolády, které obsahují velké procento kakaové sušiny. Mléčná čokoláda musí ze zákona obsahovat alespoň 35% kakaa. A pak máme na trhu imitace čokolády, například vánoční figurky, které s pravou čokoládou nemají nic společného. Těm bychom se měli vyhýbat obloukem.
I mléčná může být kvalitní
Jak ale kvalitní čokoládu poznat? V prvé řadě je dobré si přečíst její složení. Ta hořká čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Mléčná čokoláda je s ekvivalentem a má v sobě přidaný rostlinný tuk. Ovšem, lze vyrobit i mléčnou či bílou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Nejvíce však záleží na kvalitě kakaových bobů. Důležité je ale také místo, kde se kakaovník pěstuje, a proces výroby. Způsobů, jak se vyhnout nežádoucím látkám v čokoládě a získat z ní jen to dobré, je více. Britové začali vyrábět ‚čichací rtěnky‘, které obsahují různé příchutě. Zhruba takových deset ‚šluků‘ vyjde v přepočtu asi na 60 korun. Jedno vdechnutí dostane do našeho těla ani ne celou jednu kalorii.
Nahá čokoláda
Čokoládovou revoluci způsobil v Americe David Wolfe se svou knihou Nahá čokoláda. Wolfe je zastáncem syrové stravy a nemůže si vynachválit syrové kakaové boby. Jedná se prý o hotové antidepresivum a afrodiziakum zároveň. Nechceme panu Wolfovi upírat to, že nahá čokoláda je skvělá, ale ještě lepší je být nahá v čokoládě. Nasypte do koupele čtyři lžíce kakaového prášku. Anebo kupte hromady čokolády, jemně ji rozpusťte ve vodní lázni, poproste partnera, ať vám jí rozmazluje tělo, a oba si užívejte její afrodiziakální účinky... ♥