Jak na hormonální akné? Zbavte se ho pomocí těchto zázračných složek

Kosmetika sice neumí řešit příčiny vzniku akné, zato umí výrazně zmírnit jeho projevy, pakliže máte pocit, jako by se vaše pleť vrátila do dob nejtěžší puberty... Chce to ale posvítit si na složení přípravků, jakými o aknózní pleť pečujete. Řadu z těch nejvhodnějších najdete právě v korejské kosmetice. 

Věděli jste, že hormonální akné je nejčastější formou akné u dospělých? Je způsobeno změnami v hormonálních hladinách v těle, což může vést ke zvýšení tvorby mazu v pokožce a tím i ke zvýšení rizika jeho vzniku. Účinné složky v kosmetice, k jakým patří především kyselina salicyová, jíl, propolis nebo asijská centella, vám od akné pomohou. Více se dozvíte v následujících řádcích.

Příčiny hormonálního akné

Akné je nejčastěji spojováno s výkyvy hormonů v období dospívání. Jenže to, že člověk dospěje, bohužel automaticky neznamená, že se akné zbaví. „Akné naopak trápí i velké procento dospělých, zejména pak žen. Asi vás proto nepřekvapí, že k nejčastějším faktorům jeho vzniku patří premenstruační syndrom (PMS), těhotenství a období menopauzy,“ říká Viktorie Mucha, majitelka pražské kamenné prodejny s korejskou kosmetikou a e-shopu www.koreankosmetika.cz

Kde se zánětlivé pupínky nejčastěji objevují

Hormony ovlivňují množství kožního oleje, který vylučují mazové žlázy. Kvůli zvýšené produkci mazu se pak častěji ucpávají póry, které v sobě zadržují nečistoty a odumřelé kožní buňky, což způsobuje právě nevytoužené záněty a akné. Během puberty se hormonální akné objevuje nejčastěji v oblasti T-zóny, tedy na čele, nose a bradě. V dospělosti se s ním ovšem budete potýkat spíše na spodní části obličeje: tedy okolo úst, na bradě a tvářích.

Jaká kosmetika vám pomůže akné řešit

Jak tedy nepřijít o šanci na krásnou pleť? Stačí si vybrat vhodnou kosmetiku, která obsahuje bohaté množství protizánětlivých a pleť zklidňujících složek. „Je také dobré zmínit, že produkty určené k péči o pleť s hormonálním akné, nemusí být nutně prodávané pro tento konkrétní účel. Nejdůležitější je, aby obsahovaly kvalitní složky v dostatečně vysokých koncentracích,“ doporučuje Viktorie Mucha, majitelka e-shopu www.koreankosmetika.cz a kamenné prodejny s korejskou kosmetikou v Praze.

Pojďme se tedy společně pustit do výběru těch nejlepších složek, které regulují kožní maz a pomáhají bránit tvorbě akné:

Kyselina salicylová

Kyselina salicylová je známá jako kyselina BHA. Získává se nejčastěji z vrbové kůry a říká se o ní, že je něco jako svatý grál mezi exfolianty. Dokáže totiž pronikat až do hloubky pórů a odstranit v nich skryté nečistoty. Kromě toho dokáže eliminovat projevy hyperpigmentace – tmavé skvrnky, které po sobě akné často zanechává i po úplném zahojení.  Díky tomu tato kyselina zároveň vyrovnává tón pleti a dodává jí krásný jas. Kosmetika obsahující kyselinu salicylovou má zásadní význam v péči o hormonální akné a funguje i jako prevence vzniku nových pupínků.

TIP: Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser – měkká čistící pěna s kyselinou salicylovou 

Zkuste tuto lehce exfoliační pěnu s kyselinou salicylovou (BHA) a čajovníkovým olejem. Tyto protizánětlivé a antibakteriální složky  pomáhají redukovat tvorbu kožního mazu a odstraňují příčiny vzniku akné v hloubce pokožky. Prodává www.koreankosmetika.cz 150 ml za 380 Kč.

TIP: Acne Pimple Master Patch – náplasti pro expresní péči o akné 

Hydrokoloidní náplasti zmírňují zánět a podporují rychlejší dozrávání vřídků. Pomáhají pleti udržet optimální vlhkost pro hojení ran a minimalizují vznik jizev. Náplasti jsou napuštěny čajovníkovým olejem a kyselinou salicylovou, které účinně redukují zarudnutí a odstraňují viditelné vřídky. Prodává www.koreankosmetika.cz, 24 kusů za 135 Kč.

Minerály a jíly

Skvělým příkladem toho, jak může korejská kosmetika vaší pleti s akné pomoci, jsou produkty s obsahem jílů, k jakým patří kaolin a bentonit, nebo i minerálů – zejména s obsahem křemíku, zinku a hořčíku. Tyto látky totiž pohlcují oleje, čímž redukují nadměrný maz dříve, než se začne usazovat na povrchu pokožky. Pomáhají tak proti nežádoucímu mastnému lesku pleti. Kosmetiku s těmito složkami můžete zařadit do jakéhokoliv kroku své péče o pleť.

Propolis

Představte si něco jako malou armádu, která se specializuje na boj proti zánětům a infekcím. Přesně tak je to vlastně i s propolisem – je silnou protizánětlivou složkou, kterou vyrábějí včely medonosné. Tato pryskyřičná směs je výsledkem důmyslného procesu, při kterém včely smíchávají své sliny a včelí vosk s výtažky z pupenů stromů a dalších rostlin. A to ještě není vše. Propolis totiž obsahuje i aminokyseliny, minerály a bioflavanoidy, což jsou silné antioxidanty s účinky podporujícími hojení. Tato jedinečná směs účinně bojuje proti hormonálnímu akné a dalším kožním problémům.

Centella asiatica (Pupečník asijský)

Možná jste o ní už slyšeli... Někdy se jí říká i CICA, jindy pupečník asijský nebo tygří tráva. Tato neobyčejně užitečná rostlinka pochází z asijských mokřadů a v poslední době se kolem ní rozpoutalo opravdové haló a není se čemu divit. Centella asiatica je totiž skutečným klenotem mezi rostlinami. Kromě toho, že podporuje přirozenou tvorbu kolagenu a tlumí záněty, obsahuje také důležité látky, jakými jsou aminokyseliny, betakaroten, mastné kyseliny i vitaminy C, A, B1 a B2. Její antibakteriální účinky jsou skvělé pro pleť, a to zvláště v případě hormonálního akné. 

TIP: Madagascar Centella Cream – hydratační krém s centellou

Perfektně hydratované a zároveň dokonale zklidněné pleti se dočkáte při pravidelném používání tohoto hydratačního krému s asijskou bylinou centellou (9,8 %). Krém navíc zklidňuje poškozenou pleť, redukuje její případné zarudnutí, a nakonec pokožku i regeneruje. Prodává www.koreankosmetika.cz, 75 ml za 595 Kč.

Tak co na tyto složky říkáte? Znáte je a obsahuje některé z nich i vaše kosmetika, kterou o svou aknózní pleť pečujete? Pokud ne, chtělo by to ještě před létem udělat revizi kosmetické taštičky. Vřele doporučujeme! 

Kategorie: