Většina detoxikačních programů a diet staví na radikálních metodách. Existují ale ženy, které mají ve středním věku postavy dvacetiletých studentek. Jsou to Francouzky, propagátorky pozemských požitků, jež na nich nezanechávají žádné stopy.
TEXT: ERIKA FAUNOVÁ
Jak to Francouzky dělají? Neustále je vidíte postávat se sklenkou šampaňského, jak si vychutnávají rozmanitá jídla bez pocitu viny. Šíří kolem sebe dobrou náladu a lehkost, kterou jim můžou závidět veškeré ženy světa. Čokoládová pěna na závěr večeře o čtyřech chodech? Pas de probleme, žádný problém! Francouzky okázale milují pestré chutě a neodolatelné vůně, nikdy neztrácejí energii a zdá se, že nikterak nestrádají. Musíme se smířit s tím, že se nám nepoštěstilo vyrůstat ve Francii, ale existuje pár triků, kterým se můžeme od elegantních Francouzek přiučit.
Trošku zpomalte
Všechno v životě je dnes rychlé. Rychlé připojení k internetu, rychlé ovládání telefonu, rychlá příprava jídla. Rodiče nás učili, že kdo odevzdá prázdný talíř jako první, stane se králem. Zaseli v nás tak semínko neustálého spěchu při jídle. Při stolování zkuste tu a tam odložit příbor a vychutnejte si jednotlivá sousta. O Francouzích je známo, že hlavní jídlo vnímají jako obřad, který často zabere víc než hodinu. Také konverzace pomáhá zpomalovat konzumaci jídla. Nejen Francouzky, ale i přední nutriční odborníci a lékaři se shodují, že pokud budeme jíst pomaleji, sníme méně a tím pádem snížíme přísun kalorií. Delší žvýkání znamená lepší trávení, protože enzymy ve slinách pomáhají při počátečním trávení, a tedy i lepší zpracování vitaminů a minerálů. Japonští vědci zjistili, že pokud jíme rychle, zvyšuje se riziko cukrovky a nemocí srdce. Kromě pomalého a vědomého konzumování jídla zkuste zařadit do svého slovníku slovíčka petit (málo) a peu (trochu). Dopřejte si tedy ode všeho trochu, ale po malých porcích. A noste u sebe neustále lahev s vodou, pamatujte, že hlad je často převlečená žízeň. Vodou zásobujte buňky svého těla po celý den. Skvělý způsob, jak tělu poskytnout tekutiny, představují polévky. Podle statistik si Francouzi dopřávají polévky až pětkrát týdně. Dokážou zahnat chuť na mamutí porci a s přílohou zastanou funkci hlavního chodu. Francouzkám také velice záleží na podávání pokrmů. Je nezbytné, aby jídlo stimulovalo všech pět smyslů, čemuž se napomáhá např. přidáním bylinek, zajímavě nakrájené zeleniny nebo krutonů. A malý trik: Když servírujete pokrmy na talířích s barevným okrajem, zabere jídlo menší plochu a přitom působí velice plně.