Objevte vůni kokosových dálek. Účinky tropického ořechu neznají hranic.
Text: Tereza Degroff
Léto mám spojené s vůní tropického kokosu, s opalováním se na střeše našeho paneláku až do zapadnutí sluníčka, s Jugoškou, dětským olejíčkem a osmahnutými buřtíky. Myslím tím vepřové, ne moje nožky či paže. Účinky kokosového oleje neznají hranic. Proto se stal jedním z mých oblíbenců nejen v koupelně, ale i v kuchyni.
Zdravý a lahodný
Obsahuje unikátní kombinaci mastných kyselin. Ale protože téměř 90 procent z nich je na - sycených, měl tento olej jednu dobu dost špatnou reputaci. Je pravda, že kokosový olej je jeden z nejbohatších zdrojů nasycených tuků, nicméně, nové průzkumy ukazují, že nasycené tuky jsou neškodné. Obsahuje také triacylglyceroly, které jsou metabolizovány rychleji. Z trávicího traktu jdou přímo do jater, kde se změní v rychlý zdroj energie. Zkuste začít používat kokosový olej v kuchyni. Já ho používám na většinu smažení a pečení. Nezanechává silnou chuť kokosu, takže se dá použít na cokoliv. Dávám ho kapku i do mých ranních smoothies, dělám s ním čokoládu, peču dobroty. Tak třeba pro přípravu čokolády stačí rozmixovat 1/4 hrnečku rozpuštěného kokosového oleje s 2/3 hrnečku kakaa na pečení, 4 lžíce agáve, pak můžete přidat ořechy, Himálajskou sůl, sušené ovoce, co se vám bude hodit. Rozprostřete na pečicí papír nebo nalejte do formiček, strčte čokoládu do lednice na 15 minut a pak už jen můžete mlsat bez špatného svědomí.